This text is replaced by the Flash movie.
1. Waarom zijn groenten gezond?
Groenten leveren in verhouding tot het volume en gewicht weinig calorieën en veel essentiële (micro)voedingsstoffen. Groenten bevatten veel vezels en zijn belangrijke bronnen van vitamines (zoals vitamine C en foliumzuur), mineralen (zoals kalium) en bio - actieve stoffen (zoals flavonoïden en glucosinolaten).
• Groenten helpen oa. om cellen en weefsel gezond te houden en hebben ook een gunstige invloed op hart - en bloedvaten. Welke specifieke stoffen hierbij van belang zijn is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk spelen anti -oxidanten (zoals bètacaroteen, vitamine C, E) en vezels een belangrijke rol. Voorlopig gaan deskundigen er vanuit dat het gaat om de unieke mix van voedingsstoffen in groenten en is variatie in het gebruik van verschillende soorten groenten (en fruit) aan te bevelen.
• Het eten van voldoende groente is van belang voor de natrium/kalium balans, die van belang is voor het behoud van een gezonde bloeddruk.
• Het eten van veel groente draagt bij aan de handhaving van de energiebalans en daarmee aan het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Groenten bevatten weinig calorieën en doordat er veel vezels in zitten geven ze lang een verzadigd gevoel waardoor je minder snel extra tussendoortjes gaat eten. (‘Grazing’)
• Groenten zijn een bron van vitamine C. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de weerstand.
• Groene groenten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli, bevatten veel calcium, wat belangrijk is voor stevige botten.

top 
2. Waarom is het belangrijk om veel groente te eten?
Het Voedingscentrum adviseert om elke dag twee ons groente en twee keer fruit te eten en daarbij volop te variëren. Van alle Nederlanders denkt 65% dat ze voldoende groente eet. Maar slechts 18% haalt de aanbeveling van 150 – 200 gram groenten per dag! Dit heeft effect op de volksgezondheid. Er zijn veel aanwijzingen dat door het eten eten van voldoende groente en fruit veel gezondheidswinst geboekt kan worden. Het RIVM heeft in het rapport 'Ons eten gemeten' o.a. berekend wat dit voor de Nedelandse situatie op zou kunnen leveren (zie www.rivm.nl). Verder is aangetoond dat het eten van voldoende groente en fruit  van belang is voor een gezonde bloeddruk, een goede spijsvertering en stoelgang. Ook is er mogelijk een verband met het behoud van een goed gezichtsvermogen.
top 
3. Hoeveel is twee ons groente?

Bij het bereiden van groenten moet je rekening houden met afval tijdens het schoonmaken en snijden en met gewichtsverlies door slinken. Met name bladgroenten slinken erg tijdens het koken. Reken voor verse bladgroente die je gaat koken daarom op ongeveer 350 g per persoon, als je een portie van 200 g op het bord over wilt houden. 
Groente uit pot, blik en diepvries hebben als voordeel, dat er geen groenteafval is:en de groente niet meer slinkt: 200 gram is 200 gram.


top 
4. Is rauwkost beter dan gekookte groente?
Bij het koken van groente gaat een klein deel van de vitamines verloren. Maar van gekookte groente kun je wel meer eten en bovendien het is makkelijker te verteren. Verder kan ons lichaam sommige bio - actieve stoffen juist gemakkelijker opnemen uit gekookte groente dan uit rauwe groente. Rauw of gekookt: het is dus allebei gezond en het is belangrijk om voldoende te eten en volop te variëren met groente.
top 
5. Zijn groenten uit pot of blik, pot of diepvries net zo goed als Ďversí?
Verwerkte groenten bevatten, net als verse groenten, volop vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Door de snelle verwerking bij groenteverwerkende bedrijven blijven voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden. Verse groenten die verkocht worden in de supermarkt of groentewinkel leggen vaak een lange weg af via de veiling, magazijnen en koelcellen van winkelketens. Bovendien worden ‘verse’ groenten thuis regelmatig (te) lang bewaard en (te) lang gekookt. Gevolg: verlies van kwaliteit en voedingswaarde. Natuurlijk gaat er ook bij het inblikken of invriezen van groenten een deel van de vitamines verloren. Aan de andere kant hoef je pot -, blikgroenten voor gebruik alleen op te warmen, waardoor er juist minder vitamines verloren gaan. Uiteindelijk is er, als er op het bord ligt, nauwelijks verschil in voedingswaarde tussen vers of verwerkt. Verwerkte groenten zijn dus een goed en gemakkelijk alternatief voor vers bereide groenten.
top 
6. Hoe zorg je dat de vitamines in groente behouden blijven?
Kort koken in een klein bodempje water met het deksel op de pan is de beste methode om vitamines en mineralen in verse groente te behouden. Groente uit glazen pot of blik zijn al bereid en klaar voor gebruik. Zij moeten niet koken, maar hoeven alleen kort opgewarmd te worden
top 
7. Kunnen vitaminepillen groenten vervangen?
Het is een misverstand dat pillen groente kunnen vervangen. Vitaminepillen leveren maar een klein deel van de stoffen die je lichaam nodig heeft. Het beschermende effect van groente en fruit is niet toe te schrijven aan één bepaalde groente - of fruitsoort of één bepaald bestanddeel. Ook is het effect van bepaalde stoffen mogelijk groter in combinatie met andere stoffen. Daarom kunnen vitaminepillen het positieve effect van groente en fruit nooit vervangen. Variëren met soorten groenten en fruit is belangrijk omdat er grote onderlinge verschillen zijn in de samenstelling. Door te variëren krijgt het lichaam veel verschillende essentiële voedingstoffen stoffen binnen. Belangrijk: groenten bevatten ook veel vezels en mineralen. Pillen niet.
top 
8. Kan groente vervangen worden door sap?
Het Voedingscentrum geeft aan dat bepaalde groente- en vruchtensappen vers fruit en verse groente voor een deel kunnen vervangen. Hierbij gaat het om die sappen die van nature vitamine C, foliumzuur en vezels bevatten. Dit duidt op de aanwezigheid van bio - actieve stoffen. Het gaat dan om sinaasappel -, grapefruit- en ananassap en groentesappen. Vervang niet meer dan één stuk fruit of 100 gram groente door sap. Ook hier is variatie tussen de verschillende soorten verse en verwerkte groenten (glas, blik, diepvries) van belang.
top 
9. Hoe zit het met peulvruchten?
Gedroogde peulvruchten worden in Nederland niet tot de groenten gerekend. Net zo min als de aardappels. Deze horen in de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum bij het vak van de koolhydraatrijke producten, samen met rijst, brood en pasta. In sommige andere landen worden aardappelen en peulvruchten wél tot de groenten gerekend. De aanbevolen hoeveelheid groenten is in die landen dan vaak ook hoger dan in Nederland.
Peulvruchten stonden bijna dagelijks op het menu van onze voorouders. Erwten, bonen en kapucijners konden zich in het Nederlandse klimaat goed ontwikkelen en ze waren gedroogd lang houdbaar. Vooral in de tijd voor de introductie van de aardappel werd er in ons land niet veel anders gegeten dan peulvruchten en dan met name bruine bonen en erwten. Peulvruchten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen. Voorbeelden van peulvruchten zijn bruine en witte bonen, erwten, kapucijners, linzen, rode kidneybonen, en kikkererwten. Peulvruchten passen uitstekend in een gezonde voeding. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, B-vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten ze een grote hoeveelheid voedingsvezel! Peulvruchten kunnen het vlees in de maaltijd vervangen en worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken. Verder zijn peulvruchten een goede vervanging van aardappelen. 2 kleine (100 gram) gekookte aardappelen komen overeen met 2 opscheplepels peulvruchten.
Het gedroogde peulvruchtenassortiment is erg uitgebreid. Voor wie geen zin heeft om de peulvruchten een nacht van tevoren in de week te zetten zijn er tegenwoordig steeds meer soorten kant en klare peulvruchten verkrijgbaar in blik of pot. Met andere woorden: kiest u voor de snelle keuken dan heeft u de keuze uit diverse formaten potten en blikken met peulvruchten. Even opwarmen of mee verwarmen met andere ingrediënten en klaar!

top 
10. Hoe moet ik omgaan met nitraatrijke groente?
Nitraat is een stof die van nature in groente voorkomt. Door het bewaren en bereiden van groente wordt nitraat deels omgezet in nitriet. Nitriet kan in bepaalde gevallen, met name bij hele jonge kinderen en kwetsbare mensen, aanleiding geven tot ademhalingsproblemen. Het advies is dan ook om niet vaker dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten. Nitraatrijke groenten zijn: alle soorten sla, spinazie, bleekselderij, andijvie, chinese kool, koolrabi, paksoi, rode bieten en spitskool. Omdat tijdens het bewaren de hoeveelheid nitriet toeneemt kunt u deze groente beter niet langer dan 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat eventuele restjes nitraatrijke groente snel afkoelen en bewaar ze maximaal 2 dagen in de koelkast. Warm restjes nitraatrijke groente nooit vaker dan éénmaal op.
Nitraatrijke groente kan, wanneer het samen met vis, schaal- of schelpdieren wordt gegeten, in het lichaam kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Het is daarom beter om deze producten niet te combineren.

top 
Snelkeuze
Groenten
NutriŽnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy