This text is replaced by the Flash movie.
Andijvie
Productinformatie
Andijvie (Cichorium endivia) is een groene bladgroente met een licht bittere smaak, die gekookt of rauw gegeten kan worden. Krulandijvie of frisée is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren. Deze variant is iets bitterder van smaak dan de heelbladige andijvie en is decoratief in salades.
Het is een eenjarig gewas dat vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar is. In de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt de andijvie uit de glastuinbouw. Deze andijvie is zachter dan van de ‘koude grond’ en heeft daardoor een kortere kooktijd. Andijvie komt in de periode half juni tot half november meestal van Nederlandse bodem, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere Italië, Frankrijk en Spanje.

Bewaren
Andijvie is een kwetsbare groente, die het best zo snel mogelijk na aankoop kan worden gegeten. Verpakt in een open plastic zak kan andijvie enkele dagen in de koelkast worden bewaard.

Bereiden
De groente kan gekookt worden gegeten, maar ook rauw in bijvoorbeeld stamppot. Krulandijvie of frisée is een andijviesoort met lichtgroene gekrulde bladeren die heerlijk smaakt in een salade, bijvoorbeeld met blokjes ham en radijs.

Was de krop in zijn geheel, snij het blad in reepjes en laat deze goed uitlekken. Andijvie is rijk aan water en verliest bij het koken veel substantie. Ga voor 200 g gekookte andijvie daarom uit van 330-350 g per persoon. De gemiddelde kooktijd is 5-10 minuten. Ga voor rauwe andijvie in salades uit van 100 g per persoon.
Voedingskundige eigenschappen
Andijvie is rijk aan provitamine A en aan foliumzuur. Het bevat bovendien ook behoorlijk wat kalium, calcium en ijzer.
Hou er wel rekening mee dat andijvie een nitraatrijke groente is.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw *adh
Energie (kcal) 
Eiwit (g)1,0  
Koolhydraten (g)0,3  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)2,2 35 
Natrium (mg)29 2000 
Kalium (mg)287  
Calcium (mg)43 800 
Fosfor (mg)22 1050 
Magnesium (mg)11 300 
IJzer (mg)0,9 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,28 9,5 
Provitamine A (µg)83 900 
Betacaroteen (µg)1000  
Vitamine B1 (mg)0,05 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,06 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,4 15 
Vitamine B6 (mg)0,057 1,5 
Vitamine C (mg)70 
Vitamine E (mg)0,3 10 
Foliumzuur (µg)50 300 
Luteļne (µg)1769  
Zeaxantine (µg) 
Lycopeen (µg)29  

* NEVO 2006

Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy