This text is replaced by the Flash movie.
Knolselderij
Productinformatie
Knolselderij (Apium graveolens var. Rapaceum) behoort tot de familie van de schermbloemigen. Tot deze familie behoren veel plantensoorten die rijk zijn aan aromatische stoffen, zoals ook dille en kervel. Knolselderij vormt een knol onder de grond met een doorsnede van zo'n 10 cm. Knolselderij stamt af van de wilde selderij en is nauw verwant aan blad- en bleekselderij. Selderij planten lijken in het jonge stadium veel op elkaar. Op oudere leeftijd zijn ze te herkennen door de knol en de brede (bij bleekselderij) of fijne (bij snijselderij) bladstelen. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt kunnen de bladeren ook gegeten worden.
De knollen zijn bruingeel van kleur en soms zit er nog blad aan. Het vruchtvlees is licht van kleur. De stevige knol heeft een pittige aromatische smaak, en heeft meer mogelijkheden dan alléén verwerken in erwtensoep. Gekookte of gestoofde blokjes selderij zijn heerlijk als groente al of niet in combinatie met sauzen of andere groenten. Knolselderij is ook ideaal voor rauw gebruik. Fijngeraspt of gesneden is de groente lekker in salades. De smaak gaat goed samen met die van tomaat, kaas of wortel.
Knolselderij komt vooral uit eigen land en is met name in de herfst en winter goed verkrijgbaar. De knollen groeien onder de grond en zijn knoestig en bruingeel van kleur. Soms zit het blad er nog aan.
Let bij het inkopen op de kwaliteit van de knollen. Kies zeker niet de grootste uit een partij. Hoe groter, hoe houteriger ze kunnen zijn. Neem bij voorkeur de zwaarstwegende knollen, die bevatten het minste sponzige plekken.

Bewaren
Op een koele plaats is knolselderij zonder loof enkele weken houdbaar, met loof in de koelkast of op een koele plaats slechts enkele dagen.

Bereiden
De knoestige selderijknol lijkt moeilijk te hanteren. Een gemakkelijke manier om de groente schoon te maken is de volgende. Snijd de knolselderij met een middelgroot mes in plakken. Haal de schil er vervolgens af met een kleiner mesje. Zorg ervoor dat alle ingroeisels worden verwijderd. Snijd knolselderij in reepjes of blokjes. Doe dit kort voor gebruik, knolselderij verkleurt namelijk snel bruin. Het verkleuren wordt bepaald door de mate waarin de stof anthocyaan in de knol aanwezig is.
Bewaar de knol na schillen daarom bij voorkeur in water met een scheutje azijn of smeer de knol in met citroensap. Zo behandeld kan knolselderij na schillen gemakkelijk in water een week in de koeling worden bewaard. De gemiddelde kooktijd is 17 minuten.

Voor een salade kunt u uitgaan van 75-100 g per persoon en als gekookte groente is 250-300 g per persoon voldoende. Een gemiddelde selderijknol weegt ongeveer 500 g.
Voedingskundige eigenschappen

De selderijknol bevat relatief veel voedingsvezels en is rijk aan diverse mineralen, met name calcium, kalium, fosfor en ijzer.
Knolselderij heeft, evenals de andere selderijsoorten een speciale smaak en geur. Dit wordt veroorzaakt door een etherische olie, zogenaamd 'lactan sedanoline'.

Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw adh
Energie (kcal)28  
Eiwit (g)2,0  
Koolhydraten (g)5,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)4,9 35 
Natrium (mg)80 2000 
Kalium (mg)400  
Calcium (mg)80 800 
Fosfor (mg)90 1050 
Magnesium (mg)300 
IJzer (mg)1,0 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,31 9,5 
Provitamine A (µg)900 
Betacaroteen (µg)13  
Vitamine B1 (mg)0,03 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,03 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,8 15 
Vitamine B6 (mg)0,125 1,5 
Vitamine C (mg)12 70 
Vitamine E (mg)0,5 10 
Foliumzuur (µg)37 300 
Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy