This text is replaced by the Flash movie.
Paprika
Productinformatie

De paprika (Capsicum annuum) behoort, net als de tomaat en de aubergine, tot de nachtschade familie. De vruchtgroente is nauw verwant aan de Spaanse peper. De oorsprong ligt in Zuid- en Midden-Amerika. De Spanjaarden leerden de vrucht kennen van de Azteken en de Maya's tijdens hun veroveringstochten. Aan het einde van de 16e eeuw werd de paprika voor het eerst geïntroduceerd in de landen rond de Middellandse Zee. Via Italië werd de paprikaplant vervoerd naar de Balkan en Hongarije, waar de vruchtgroente z'n naam kreeg. Paprika heeft een stevige vruchtwand en een leerachtige schil. In de vrucht zit een niervormige, witte kern waaraan de zaden zitten. Ze zijn hol en blijven ook na verhitting stevig, waardoor ze ideaal zijn om te vullen.
Er bestaan verschillende kleuren en vormen paprika's. De gele, oranje, bruine en paarse paprika's hebben dezelfde geblokte en rechthoekige vorm als de bekende rode en - groene paprika's. De witte en minder bekende lila paprika’s hebben een langwerpige vorm en een spitse punt. Ook zijn er mini-paprika`s op de markt gekomen. Men kan ze vullen en als een hapje bij het aperitief of als een kleine snack opdienen.
De smaken van de verschillende paprika's lopen uiteen. De groene paprika heeft een pittige smaak evenals de paarse soort; ze zijn beide eigenlijk nog onrijp. De smaak van de rode, gele, oranje en bruine paprika neigt meer naar de zoete kant. De smaak van de witte en de lila ligt er tussenin. Hollandse paprika's zijn het gehele jaar verkrijgbaar, behalve in februari. De topaanvoer is in augustus en oktober 's. Er is ook import uit Middellandse Zee landen, de Canarische Eilanden en uit Afrika en Israël. Paprika is tevens (ontveld) in potten verkrijgbaar.

Bewaren
Bewaar paprika's nooit in de koelkast maar op een koele plaats van ca. 12 graden Celsius. Bij lage temperaturen bestaat de kans dat ze gaan rotten. Paprika's zijn na aankoop nog 5 – 7 dagen houdbaar.

Bereiden
Was een paprika voor het gebruik, halveer en verwijder de zaadlijsten met de zaadjes en de steelaanzet. Snijd de vrucht naar wens in reepjes of blokjes. Laat de steelaanzet aan de vrucht zitten als de helften worden gevuld. Dit is steviger en staat leuker. Voor het snijden van ringen de vruchtgroente in plakken snijden en daarna de zaden verwijderen. De paarse (auberginekleurige) paprika verliest z'n kleur bij verhitten en diepvriezen en is dus speciaal voor rauw gebruik bestemd. In fijne gerechten wordt soms gebruik gemaakt van ontvelde paprika's. Leg de paprika's hiervoor onder een hete grill tot het vel donker van kleur is en trek met een mesje het vel eraf. Of gebruik kant en klaar ontvelde paprika’s uit een pot.

De gemiddelde kooktijd van paprika's is 8 minuten
Voor 200 g heeft u 200-250 g paprika nodig.

Voedingskundige eigenschappen
Paprika's bevatten weinig calorieën en met name de rode paprika is erg rijk aan vitamine C en provitamine A, terwijl zowel de rode als de groene paprika veel foliumzuur bevat. Bovendien zijn paprika’s rijk aan kalium.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw adh
Energie (kcal)28  
Eiwit (g)1,0  
Koolhydraten (g)6,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)1,8 35 
Natrium (mg)2000 
Kalium (mg)250  
Calcium (mg)800 
Fosfor (mg)35 1050 
Magnesium (mg)11 300 
IJzer (mg)0,4 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,24 9,5 
Provitamine A (µg)77 900 
Betacaroteen (µg)664  
Vitamine B1 (mg)0,03 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,07 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,8 15 
Vitamine B6 (mg)0,175 1,5 
Vitamine C (mg)155 70 
Vitamine E (mg)6,5 10 
Foliumzuur (µg)55 300 
Luteļne (µg)56  
Zeaxantine (µg)65  
Lycopeen (µg)96  
Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy