This text is replaced by the Flash movie.
Postelein
Productinformatie

Postelein (Portulaca oleracea syn. Portulaca sativa) is een eenjarige plant die oorspronkelijk uit het Midden-oosten komt. Het wordt alleen in Azië, Suriname en Nederland gegeten als groente. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar gegeten. Postelein heeft een friszure smaak. Het kan zowel gekookt als vers gegeten worden. Er is zowel winter- als zomerpostelein.
Postelein vraagt veel warmte en wordt daarom meestal onder glas geteeld. De grondtemperatuur moet ongeveer 20°C zijn en de temperatuur overdag tenminste 20°C en 's nachts tenminste 15°C. Postelein van de volle grond is minder mals dan bij de teelt onder glas. Het is volop verkrijgbaar in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. Een kleinere aanvoer vindt plaats in de maanden april en oktober.

Bewaren
Postelein is knapperig vers het lekkerst. In de koelkast daarom niet langer dan twee dagen bewaren in een open verpakking.

Bereiden
Winterpostelein is een teer plantje met een dun steeltje. Dit is vooral geschikt voor gebruik in salades en in stamppot. Zomerpostelein is wat forser van structuur, de blaadjes en stengels zijn vleziger. Zomerpostelein is daarom meer geschikt om te koken. Voor gebruik de postelein zorgvuldig wassen, goed uit laten lekken en voor het koken (grof) snijden. Bij het koken kan postelein soms wat slijmerig worden. Dit komt doordat het mucilago bevat, een slijmerige stof.

Postelein slinkt sterk bij het koken. Voor 200 g gekookte postelein is 350-400 g nodig.

Voedingskundige eigenschappen
Postelein is erg gezond, het bevat erg veel mineralen, waarbij kalium er uit springt. Ook bevat het veel calcium, magnesium, fosfor en ijzer. Bovendien is het ook rijk aan provitamine A, foliumzuur en luteïne. Postelein is een nitraatrijke groente.

Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw adh
Energie (kcal) 
Eiwit (g)1,0  
Koolhydraten (g)1,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)2,5 35 
Natrium (mg)30 2000 
Kalium (mg)800  
Calcium (mg)125 800 
Fosfor (mg)70 1050 
Magnesium (mg)68 300 
IJzer (mg)3,0 12 
Zink (mg)0,17 9,5 
Provitamine A (µg)118 900 
Betacaroteen (µg)1426  
Vitamine B1 (mg)0,06 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,04 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,2 15 
Vitamine B6 (mg)0,060 1,5 
Vitamine C (mg)20 70 
Foliumzuur (µg)100 300 
Luteļne (µg)3908  
Zeaxantine (µg)18  
Lycopeen (µg)154  
Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy