This text is replaced by the Flash movie.
Prei
Productinformatie
Prei (Allium porrum) is verwant aan ui, bieslook en knoflook en wordt als groente gegeten. Prei wordt het hele jaar in eigen land geteeld, voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg. Prei was vanouds een belangrijke herfst- en wintergroente. Door gebruik te maken van verschillende rassen is het nu mogelijk het hele jaar door prei aan te voeren. De rassen van prei worden naar de tijd van oogsten ingedeeld in zomer-, herfst- en winterprei. De zomer- en herfstrassen hebben een langere schacht dan de winterrassen. Winterprei is dikker.
De preiplant is opgebouwd uit bladscheden en bladschijven. De bladscheden zitten over elkaar heen gevouwen en vormen zolang ze met grond bedekt zijn het witte gedeelte van de prei. Er is in de vegetatieve fase geen stengel aanwezig. Pas onder invloed van kou, in de winter, gaat de prei een stengel vormen.
Prei is een groente met zeer veel mogelijkheden. Prei verraadt zich al in de groentewinkels door z'n kruidige geur. Een heerlijk aroma waar je heel veel kanten mee op kunt.

Bewaren
Op een koele plaats is prei ca. 5 dagen houdbaar, in de koelkast 3 weken.

Bereiden
Snijd voor gebruik een plakje van de onderkant van prei. Verwijder de buitenste bladen. Een handige methode om prei te wassen is de stengel in de lengte te halveren en onder stromend water schoon te spoelen. Vouw de bladen hierbij uiteen. Een andere methode is: snijd de prei in stukken, de grootte is afhankelijk van het recept. Begin met het snijden onderaan. Neem steeds een hard groen blad weg als u daar aan toe bent en snijd zo de hele prei op. Juist in het groene gedeelte zitten veel mineralen. Was de prei heel goed en laat ze uitlekken.
Prei wordt niet alleen gekookt als groente gegeten, maar wordt ook als keukenkruid gebruikt. Ook wordt het veel verwerkt in salades en soepen.

Nodig voor 200 g gekookte prei: 350-400 g.
Voedingskundige eigenschappen
De preistengel zit vol mineralen als ijzer en calcium en bevat veel voedingsvezels. Gebruik ook het groene deel van de prei, dit bevat eveneens veel mineralen en ook vitamines. De anti-oxiderende en anti-bacteriële zwavelverbinding allicine is verantwoordelijk voor de karakteristieke geur en smaak van prei. Allicine zit ook in knoflook.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw NEVadh
Energie (kcal)27  
Eiwit (g)2,0  
Koolhydraten (g)2,9  
Vetten (g)0,8  
Voedingsvezel (g)3,1 35 
Natrium (mg)2000 
Kalium (mg)250  
Calcium (mg)60 800 
Fosfor (mg)30 1050 
Magnesium (mg)11 300 
IJzer (mg)1,0 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,27 9,5 
Provitamine A (µg)46 900 
Betacaroteen (µg)536  
Vitamine B1 (mg)0,12 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,04 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,5 15 
Vitamine B6 (mg)0,250 1,5 
Vitamine C (mg)20 70 
Vitamine E (mg)0,9 10 
Foliumzuur (µg)58** 300 
Luteļne (µg)1261  
Zeaxantine (µg) 
Lycopeen (µg)68  

** o.b.v. gekookte prei

Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy