This text is replaced by the Flash movie.
Asperges
Productinformatie

De asperge (Asparagus officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges en groene asperges. De witte asperges zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene asperges hebben wel de zon gezien. In noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren.
De asperge is een meerjarige plant, die 10 tot 12 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met stokkige stammen en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe uitlopers. Deze worden, als ze nog onder de grond zijn en de zon nog niet hebben gezien, afgesneden en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen, verkleuren ze, eerst naar paars, en kort daarna naar groen. Dit worden de groene asperges. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden vaak overdekt met plastic. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.
Asperges komen uit eigen land, maar ook uit bijvoorbeeld Spanje. Het Nederlandse aspergeseizoen is betrekkelijk kort, ongeveer twee maanden. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar.
In verhouding tot andere groenten zijn asperges relatief duur. Reden hiervoor is dat de oogst van asperges erg arbeidsintensief is: elke stengel moet afzonderlijk in het veld worden opgespoord en daarna met de hand ondergronds op de juiste lengte worden afgesneden.
De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Groene asperges zijn wat sterker van smaak.

Bewaren
Gewikkeld in een vochtige theedoek zijn asperges 2 à 3 dagen in de koelkast houdbaar.

Bereiden
Snij voor gebruik een stuk van de onderkant af. Witte asperges moeten, vanaf de kop, met een dunschiller of aspergeschiller worden geschild. Groene asperges hoef je niet te schillen. Kook asperges in ruim water. De gemiddelde kooktijd van groene asperges is 8-10 minuten, van witte asperges 8-15 minuten (afhankelijk van de dikte).
De groente is gaar wanneer de onderkant zacht is. Een manier om asperges langer van tevoren klaar te maken is: doe asperges in een pan met koud water en voeg eventueel wat zout toe. Laat het water aan de kook komen en zet het vuur uit. Laat de asperges in het kookvocht afkoelen. Als je de asperges nodig hebt, hoef je het water alleen nog maar aan de kook te brengen en de asperges uit de pan te halen.

Ga voor 200 g asperges uit van 250-300 g per persoon.

U kunt ook gebruik maken van kant en klare asperges in glazen pot.

Voedingskundige eigenschappen
De meest in het oog springende voedingskundige eigenschappen van asperges zijn het gehalte aan foliumzuur en vitamine B1 en vitamine E. Bovendien bevatten asperges ook heel wat mineralen, o.a. fosfor, magnesium en ijzer.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw *adh
Energie (kcal)16  
Eiwit (g)1,0  
Koolhydraten (g)3,0  
Vetten (g)1,0  
Voedingsvezel (g)1,5 35 
Natrium (mg)2000 
Kalium (mg)200  
Calcium (mg)20 800 
Fosfor (mg)60 1050 
Magnesium (mg)20 300 
IJzer (mg)1,0 12 
Selenium (µg)1,0 100 
Zink (mg)0,50 9,5 
Provitamine A (µg)900 
Betacaroteen (µg) 
Vitamine B1 (mg)0,10 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,07 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,6 15 
Vitamine B6 (mg)0,030 1,5 
Vitamine C (mg)30 70 
Vitamine E (mg)1,2 10 
Foliumzuur (µg)56** 300 
Luteļne (µg)25  
Zeaxantine (µg) 
Lycopeen (µg) 

* NEVO 2006

** o.b.v. gekookte asperges

Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy