This text is replaced by the Flash movie.
Radijs
Productinformatie
De radijs (Raphanus sativus subsp. sativus) is een groente uit de kruisbloemen familie. Het eetbare deel van de plant, het bolletje, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel (latijn: radix). De schil heeft verschillende kleuren. De rode kleur is het meest bekend, maar er zijn ook variëteiten met een witte en roodwitte tint. De oorsprong van radijs ligt waarschijnlijk in Azië. Tot de radijsvariëteit behoren onder meer de ronde radijsjes en de ijspegels. Radijsachtigen hebben allemaal een enigszins scherpe smaak.
Ronde radijsjes zijn kleine knolletjes. Bekend is rode, ronde radijs, maar er bestaan ook witte en rood-witte varianten. Radijsjes worden met blad in bosjes verkocht, of zonder blad in zakjes. IJspegels zien er uit als mini-rettichworteltjes. Ze zijn met blad in bosjes verkrijgbaar. Er bestaan ook rode en rood-witte varianten. De smaak is licht pittig.
Radijsachtigen worden vooral in het voorjaar en de zomer in eigen land geteeld in de kas en in de volle grond. Daarnaast importeren we ze uit Italië, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Radijsjes zijn daardoor vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. Voor alle rassen geldt dat ze er gaaf uit moeten zien en eventueel aanwezig blad moet frisgroen van kleur zijn.

Bewaren
Radijs is het lekkerst op de dag van aankoop. U kunt ze met blad maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Zonder blad zijn ze 1 week houdbaar. Vooral in het voorjaar en de zomer zijn er radijsrassen met blad verkrijgbaar.

Bereiden

Verse radijsjes voelen stevig aan, zijn knapperig en de blaadjes zien er frisgroen uit. Slap geworden radijs worden weer knapperig als u ze een uurtje in koud water legt. Snijd voor het gebruik het worteltje en het loof eraf en was ze.
Radijsjes worden meestal rauw gegeten. Schillen is niet nodig. Eventueel dippen in zout of sausje. Radijs kan ook gekookt of in een stamppot worden gegeten. Ook roerbakken is mogelijk.
Voedingskundige eigenschappen
Radijsjes zijn rijk aan mineralen (met name kalium en ijzer) en aan vitamine C. Ze zijn er 't hele jaar door en dat komt goed uit voor wie op zijn gewicht let en tegelijkertijd van iets hartigs houdt. Want die pittige radijsjes zijn niet alleen geschikt voor in de sla, op de boterham en als gezond borrelhapje, maar ook zeer geschikt als caloriearm tussendoortje.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw adh
Energie (kcal)20  
Eiwit (g)1,0  
Koolhydraten (g)4,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)1,0 35 
Natrium (mg)25 2000 
Kalium (mg)250  
Calcium (mg)30 800 
Fosfor (mg)30 1050 
Magnesium (mg)11 300 
IJzer (mg)2,0 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,20 9,5 
Provitamine A (µg)900 
Betacaroteen (µg) 
Vitamine B1 (mg)0,05 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,03 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,2 15 
Vitamine B6 (mg)0,080 1,5 
Vitamine C (mg)20 70 
Vitamine E (mg)0,0 10 
Foliumzuur (µg)28 300 
Luteļne (µg)12  
Lycopeen (µg) 
Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy