This text is replaced by the Flash movie.
Rode bieten
Productinformatie

De rode biet (Beta vulgaris ssp. Vulgaris var. Conditiva) is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm. Daarnaast bestaan er ook variëteiten met langwerpige vormen en met geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in salades gebruikt.
De rode biet is vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. Er is een verschil tussen zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn vrij klein ten opzichte van de winterbieten en worden meestal verkocht met het loof er nog aan. De rode bieten kunnen gekookt of gepekeld (koud) worden gegeten.

Bewaren
Rauwe zomerbieten met loof zijn in de groentelade van de koelkast 3 dagen houdbaar. Zonder blad zijn ze 1 maand houdbaar. Winterbieten zijn op een koele plaats meerdere weken houdbaar.
Gekookte bietjes kunnen 2 dagen in de groentelade van de koelkast worden bewaard. Rode bietjes zijn ook verkrijgbaar in pot of uit de diepvries.

Bereiden
Rauwe bietjes worden in z'n geheel gekookt met schil en al. Snijd bij zomerbieten het loof niet te dicht bij het bietgedeelte af, anders verliezen de bietjes tijdens het koken te veel sap.
Zomerbieten moeten circa 20 minuten koken, winterbieten na circa 1,5 uur. Ze zijn gaar als het velletje makkelijk loslaat. Na het koken kunt u ze wat af laten koelen in koud water. Stroop daarna de schil eraf snij de bietjes in dunne plakjes of reepjes.
Wist u dat ook het loof van zomerbietjes erg voedzaam is. U kunt het bereiden door het loof een paar minuten te koken, af te gieten en te serveren met boter of olijfolie.

De bietjes die in de winkel in de koeling liggen zijn vaak al voorgekookt en hoeven alleen nog maar te worden geschild en gestoofd, gebakken of in salades te worden verwerkt. Gekookte bietjes kunnen op allerlei manieren worden verwerkt. De zoete smaak van bietjes is op veel manieren te combineren.

Voor 200 g gekookte bietjes heeft u ca. 250 g per persoon nodig.

U kunt natuurlijk ook kant en klare bietjes uit pot of diepvries gebruiken.

Voedingskundige eigenschappen

Rode bietjes zijn rijk aan mineralen zoals kalium, en aan vezels. Ook het loof van de zomerbietjes is erg voedzaam en rijk aan vitamine A en C, en ijzer en kalk.

De rode kleur in de bietenwortels wordt veroorzaakt door betacyanine en dit zorgt voor rode urine na het eten van rode bieten. Rode bieten zijn een nitraatrijke groente.

Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw adh
Energie (kcal)32  
Eiwit (g)2,0  
Koolhydraten (g)6,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)2,9 35 
Natrium (mg)70 2000 
Kalium (mg)400  
Calcium (mg)10 800 
Fosfor (mg)40 1050 
Magnesium (mg)14 300 
IJzer (mg)0,4 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,40 9,5 
Provitamine A (µg)900 
Betacaroteen (µg) 
Vitamine B1 (mg)0,05 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,05 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,1 15 
Vitamine B6 (mg)0,045 1,5 
Vitamine C (mg)70 
Vitamine E (mg)0,1 10 
Foliumzuur (µg)19 300 
Luteļne (µg) 
Zeaxantine (µg)40  
Lycopeen (µg)26  
Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy