This text is replaced by the Flash movie.
Rode kool
Productinformatie

Rode kool (Brassica oleracea var. rubra) is een van de oudste koolsoorten en in gekookte vorm is het een traditionele Hollandse wintergroente. Rode kool is behalve in de maand juni het gehele jaar door verkrijgbaar. Let bij het kopen op de glanzende rode kleur en de vastheid van de kool, waarvan de bladeren lekker knapperig moeten zijn, zonder direct los te laten van de stronk. Een rode kool weegt gemiddeld 1,5 kg.

Bewaren
Rode kool kan wel 1 tot 2 maanden bewaard worden, zeker als de kool op een droge, koele donkere plaats aan de stronk wordt opgehangen. Is de rode kool aangesneden dan kleurt deze snel bruin en kan zo niet langer dan 2 tot 3 dagen worden bewaard. Bewaar aangesneden kool verpakt in vershoudfolie in de groentenlade van de koelkast.

Bereiden
Gebruik bij het schoonmaken een stevig mes, verwijder de buitenste bladeren, was de kool en snijd hem in vieren. Meestal wordt rode kool fijngesneden of geraspt gegeten. Verwijder de stronk en schaaf of rasp de kool langs de snijkanten in dunne repen. De kooktijd bedraagt dan tenminste 20 minuten in ruim water.
Om de kool wat zachter te maken wordt soms een kleine hoeveelheid azijn toegevoegd. De smaak kan aangepast worden door de toevoeging van kruidnagel, laurier, kaneel en/of suiker, maar vooral ook in blokjes gesneden appel. Ook rozijnen kunnen een aanvulling vormen. In de traditionele Nederlandse keuken past gekookte rode kool goed bij rood vlees of wild.

Voor 200 g rode kool moet u uitgaan voor 200 - 250 g.

U kunt ook kiezen voor rode kool uit de pot of uit de diepvries. Dat is minder bewerkelijk en snel klaar.

Voedingskundige eigenschappen
Rode kool is erg rijk aan vitamine C. Een extra reden om eens lekkere rode kool salade te maken of te genieten van rode kool met appeltjes. In rauwe vorm is het een vrij harde groente. Wordt de fijngeraspte rauw kool enige tijd gemarineerd in bijvoorbeeld yoghurt dan wordt het zachter en makkelijker te verteren.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw adh
Energie (kcal)20  
Eiwit (g)2,0  
Koolhydraten (g)3,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)3,6 35 
Natrium (mg)2000 
Kalium (mg)300  
Calcium (mg)50 800 
Fosfor (mg)30 1050 
Magnesium (mg)17 300 
IJzer (mg)0,4 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,30 9,5 
Provitamine A (µg)900 
Betacaroteen (µg)18  
Vitamine B1 (mg)0,09 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,03 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,2 15 
Vitamine B6 (mg)0,120 1,5 
Vitamine C (mg)60 70 
Vitamine E (mg)0,2 10 
Foliumzuur (µg)24 300 
Luteļne (µg)33  
Zeaxantine (µg) 
Lycopeen (µg) 
Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy