This text is replaced by the Flash movie.
Snijbonen
Productinformatie

De snijboon (Phaseolus vulgaris) is een plantensoort uit de familie van de vlinderbloemigen met brede, platte peulen. Een goede snijboon is knapperig, heeft een heldergroene kleur en een gave schil zonder schimmels of vlekken. Zij worden fijngesneden gegeten om de smaak optimaal tot zijn recht te laten komen. Oude rassen vormen een draad doordat de rugnaad van de peul verhout, maar tegenwoordig zijn de meeste rassen ‘draadloos’. De snijboon wordt zowel in de volle grond als onder glas geteeld. Omdat de peulen nogal vliezig kunnen worden als ze ouder worden moet er minstens drie keer per twee weken worden geoogst. Er kan meestal 10 tot 12 keer per teelt geoogst worden. In juni tot september komen de snijboon voor een groot deel uit eigen land. In de overige maanden worden ze aangevoerd uit oa. Zuid-Europa.

Bewaren
In de koelkast zijn ongesneden snijbonen, verpakt in een plastic zak met gaatjes, ongeveer 5 dagen houdbaar. Gesneden snijbonen kunt u het beste dezelfde dag nog eten.

Bereiden
Was de snijbonen en haal voor het snijden de punten er af. Snijbonen worden in gesneden vorm bereid. Vroeger werden ze altijd heel dun gesneden, bijvoorbeeld met de snijbonenmolen. Maar tegenwoordig worden ze ook vaak in bredere stukken (ca. 2 cm) gesneden.
De gemiddelde kooktijd is 12 minuten.

Snijbonen zijn ook voorgesneden en kant en klaar verkrijgbaar: koelvers, in glazen pot of diepgevroren.

Voor 200 g gekookte snijbonen heeft u 200-250 gram per persoon nodig.

Voedingskundige eigenschappen
Snijbonen bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels. Ze hebben daardoor een gunstig effect op de spijsvertering en geven dus lang een verzadigd gevoel.
Ze moeten niet rauw gegeten worden. In rauwe bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw *adh
Energie (kcal)12  
Eiwit (g)1,0  
Koolhydraten (g)2,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)4,1 35 
Natrium (mg)2000 
Kalium (mg)250  
Calcium (mg)40 800 
Fosfor (mg)30 1050 
Magnesium (mg)10 300 
IJzer (mg)0,5 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,40 9,5 
Provitamine A (µg)900 
Betacaroteen (µg)114  
Vitamine B1 (mg)0,01 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,06 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,6 15 
Vitamine B6 (mg)0,050 1,5 
Vitamine C (mg)70 
Vitamine E (mg)0,2 10 
Foliumzuur (µg)22** 300 
Luteļne (µg)495  
Zeaxantine (µg) 
Lycopeen (µg)38  

*  NEVO 2006
** o.b.v. gekookte snijbonen

Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy