This text is replaced by the Flash movie.
Sperziebonen
Productinformatie

De sperzieboon (Phaseolus vulgaris) is een peulvrucht die met de peul als groente gegeten wordt. De sperzieboon wordt ook wel prinsesseboon of slaboon genoemd. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. Waarschijnlijk werd de boon pas tijdens de Spaanse ontdekkingsreizen in Europa en Azië geïntroduceerd. Wereldwijd zijn sperziebonen in allerlei vormen te verkrijgen. Er zijn lichtgroene en gele sperziebonen. Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de (stam)sperzieboon. De naam van sperziebonen is afgeleid van `aspergieboontjes' omdat ze vroeger volgens Oudhollands gebruik, net als asperges, met gesmolten boter en nootmuskaat werden opgediend.

Bewaren
Verpakt in een open plastic zak zijn sperziebonen op een koele droge plaats ca. 4 dagen houdbaar. In de koelkast 2 dagen.

Bereiden
Was de bonen voor gebruik, snijd de puntjes er af en breek ze eventueel in kleinere stukken.
De gemiddelde kooktijd is 14 minuten

Er zijn ook kant en klare sperziebonen verkrijgbaar in glazen pot, blik of uit de diepvries.

Voor 200 g gekookte sperziebonen heeft u 200-250 gram per persoon nodig.

Voedingskundige eigenschappen
Sperziebonen zijn rijk aan foliumzuur en bevatten veel vezels, waardoor ze een gunstig effect hebben op de darmwerking. Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer.
Sperziebonen zijn niet geschikt om rauw te eten. In rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw adh
Energie (kcal)28  
Eiwit (g)2,0  
Koolhydraten (g)5,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)3,6 35 
Natrium (mg)2000 
Kalium (mg)250  
Calcium (mg)70 800 
Fosfor (mg)50 1050 
Magnesium (mg)30 300 
IJzer (mg)0,8 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,18 9,5 
Provitamine A (µg)900 
Betacaroteen (µg)86  
Vitamine B1 (mg)0,07 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,09 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,6 15 
Vitamine B6 (mg)0,070 1,5 
Vitamine C (mg)70 
Vitamine E (mg)0,2 10 
Foliumzuur (µg)64 300 
Luteļne (µg)611  
Zeaxantine (µg)66  
Lycopeen (µg)88  
Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy