This text is replaced by the Flash movie.
Spitskool
Productinformatie
Spitskool (Brassica oleracea) is een zeer vroege witte kool met spitse, gesloten buitenbladeren. Met name de kleinere spitskooltjes zijn erg populair, ze zijn uitermate geschikt voor salades, roerbakken en koken. Ondanks dat spitskool een echte zomerkool is en dus volop verkrijgbaar in de maanden mei, juni, juli en augustus is spitskool in Nederland jaarrond beschikbaar. Let er op dat de kool er bij aankoop frisgroen uitziet, de bladeren glanzend zijn en geen gele plekken vertonen.

Bewaren
Spitskool is op een frisse, koele plaats enkele dagen houdbaar. Voorverpakte, gesneden spitskool is in de koelkast 1 tot 2 dagen houdbaar.

Bereiden
Spitskool heeft een iets zachtere smaak dan ronde witte kool en is zeer divers te gebruiken. Zo kunt u spitskool rauw eten in een salade of u kunt spitskool gekookt of gestoofd serveren. Ook voor verwerking in soep is spitskool prima geschikt.
Was de spitskool, snijd hem in de lengte door en verwijder aan weerszijden de harde stronk. Snij de kool vervolgens in reepjes. U kookt schoongemaakte en in reepjes gesneden kool in 7 tot 10 minuten gaar in weinig water met eventueel een snufje zout. Te lang gekookte kool geeft een nare kooklucht en wordt zwaar verteerbaar doordat zwavelverbindingen ontstaan. Breng de kool eventueel op smaak met nootmuskaat.

Als u spitskool wilt koken of stoven moet u rekening houden met 250 g per persoon. Voor salades wordt meestal 75-100 g per persoon gebruikt.
Voedingskundige eigenschappen
Spitskool is, net als andere koolsoorten, rijk aan kalium, calcium, vitamine C en foliumzuur. Het is een nitraatrijke groente.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw adh
Energie (kcal)37  
Eiwit (g)3,0  
Koolhydraten (g)4,0  
Vetten (g)1,0  
Voedingsvezel (g)2,5 35 
Natrium (mg)10 2000 
Kalium (mg)300  
Calcium (mg)50 800 
Fosfor (mg)30 1050 
Magnesium (mg)10 300 
IJzer (mg)0,5 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,20 9,5 
Provitamine A (µg)51 900 
Betacaroteen (µg)615  
Vitamine B1 (mg)0,04 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,04 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,2 15 
Vitamine B6 (mg)0,100 1,5 
Vitamine C (mg)36 70 
Vitamine E (mg)0,2 10 
Foliumzuur (µg)30 300 
Luteļne (µg)133  
Zeaxantine (µg)12  
Lycopeen (µg) 
Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy