This text is replaced by the Flash movie.
Venkel
Productinformatie

Venkel (Foeniculum vulgare) is de zoete, aromatische, naar anijs smakende verdikte stengelvoet van de venkelplant. De vorm van de knol varieert van plat tot bolrond. De vruchten van de venkelplant staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Zo zou het onder meer helpen bij darmproblem. De zaden worden verwerkt tot o.a. venkelolie en venkelthee.
Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Het gewas is via middeleeuwse handelsroutes naar Europa vervoerd. De populariteit van venkel nam sterk toe in de Middeleeuwen, toen het werd verbouwd in kloosters. Vooral in Zuid-Europa (met name Italië) wordt de plant veel verbouwd en is het een belangrijk ingrediënt van onder andere salades.
Venkel is volop verkrijgbaar van juni tot november. Over het algemeen geldt dat een lichte groene kleur goede kwaliteit betekent.

Bewaren
Op een koele plaats kun je ongesneden venkel ca. 2 dagen bewaren. In de koelkastlade is het, verpakt in vershoudfolie, ca. 1 week houdbaar.

Bereiden
Met deze bijzondere groente kunt u alle kanten op in de keuken. De knol is geschikt om te koken, te poffen of te grillen. De anijsachtige smaak combineert goed met vis, kaas en citrusfruit.
Snijd de bovenste stelen, die nog aan de knol zitten weg en ook de onderste schijf van de knol en eventueel bruine stukken van de stengel. Neem van oudere knollen ook de buitenste 'rokken' weg. Snijd de rest in reepjes. Bewaar het venkelblad of venkelloof voor gebruik in sauzen of salades.
De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. Door verhitting wordt de smaak van venkel zachter.

Ga uit van 250 g per persoon als u de groente kookt. Voor een salade neemt u een halve knol van gemiddelde grootte per persoon.

Voedingskundige eigenschappen
Venkel is een gezonde groente die weinig calorieën bevat en rijk is aan voedingsvezel, vitaminen (oa. provitamine A, de B-vitaminen en vitamine C). Ze bevat bovendien veel mineralen (kalium, calcium, ijzer). Het is een nitraatrijke groente
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw *adh
Energie (kcal)12  
Eiwit (g)1,0  
Koolhydraten (g)2,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)2,4 35 
Natrium (mg)70 2000 
Kalium (mg)400  
Calcium (mg)70 800 
Fosfor (mg)45 1050 
Magnesium (mg)300 
IJzer (mg)1,4 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,25 9,5 
Provitamine A (µg)12 900 
Betacaroteen (µg)140  
Vitamine B1 (mg)0,23 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,11 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,2 15 
Vitamine B6 (mg)0,100 1,5 
Vitamine C (mg)70 
Vitamine E (mg)0,2 10 
Foliumzuur (µg)31 300 

* NEVO 2006

Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy