This text is replaced by the Flash movie.
Wortel
Productinformatie

De wortel is botanisch dezelfde soort als de Nederlandse inheemse plant, de "peen" (Daucus carota). De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen en werd pas in de 17e eeuw verspreid over europa.

Wortelen zoals wij die kennen onderscheiden we in bospeen, waspeen en winterpeen. Bospeen zijn lange slanke wortelen met een mooie oranje kleur. Het loof zit er nog aan en ze worden gebundeld in bossen verkocht. Bospeen heeft een kenmerkende friszoete smaak. Vooral in de maanden april t/m oktober is er volop bospeen verkrijgbaar. Waspeen is een kleine donkeroranje wortel zonder loof. Het is jonge peen, die 's winters wordt opgeslagen en in het voorjaar wordt aangevoerd. Waspeen heeft een flauwzoete smaak. Waspeen is het hele jaar door verkrijgbaar. Winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De pit is lichter van kleur dan de buitenkant. De kleur van wortelen wordt bepaald door weersinvloeden en het ras. De winterpeen kan volzoet smaken. Dit is echter sterk afhankelijk van de teeltwijze. De winterpeen is het hele jaar door verkrijgbaar met een beperkte aanvoer in de zomermaanden (mei t/m augustus). Let er bij het kopen van wortelen op dat ze niet buigzaam of taai zijn, maar stevig. Als u een bospeentje doorbreekt moet u hem horen knappen. De kwaliteit van bospeen is vooral herkenbaar aan de kleur van het loof. Voor was- en winterpeen geldt dat ze een doffere kleur krijgen naarmate ze ouder worden.

Beroepsmatig wordt er in Nederland ongeveer 7.000 hectare peen geteeld, maar er is ook import vanuit o.a. Spanje.

Bewaren
Wortels zonder loof zijn op een koele plaats één tot twee weken houdbaar. Winterpeen is een echte bewaarwortel en is op een donkere koele plaats enkele weken houdbaar.

Bereiden
Wortelen kunnen rauw gegeten worden, bijvoorbeeld in salades, maar ook koken en roerbakken is een gewilde bereidingswijze. De bereidingstijd tijd is sterk afhankelijk van de maat van de wortel.
Nodig voor 2 ons is 200-250 gram.

Er zijn ook kant en klare worteltjes verkrijgbaar in pot en blik.

Voedingskundige eigenschappen
Wortels zijn rijk aan voedingsvezels en aan bètacaroteen en andere stoffen die gezamenlijk ‘provitamine A’ worden genoemd. Deze stoffen worden in het lichaam omgezet in vitamine A (= retinol). Deze provitamine A wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld vitamine C weinig beïnvloed door koken. Een klein portie worteltjes voorziet al in de dagelijkse provitamine A behoefte van een volwassene.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw *adh
Energie (kcal)11  
Eiwit (g)0,6  
Koolhydraten (g)2,2  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)3,0 35 
Natrium (mg)35 2000 
Kalium (mg)218  
Calcium (mg)31 800 
Fosfor (mg)27 1050 
Magnesium (mg)300 
IJzer (mg)0,4 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,17 9,5 
Provitamine A (µg)714 900 
Betacaroteen (µg)6988  
Vitamine B1 (mg)0,03 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,04 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,6 15 
Vitamine B6 (mg)0,075 1,5 
Vitamine C (mg)70 
Vitamine E (mg)0,2 10 
Foliumzuur (µg)13 300 
Luteļne (µg)236  
Zeaxantine (µg)24  
Lycopeen (µg) 

* NEVO 2006

Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy