This text is replaced by the Flash movie.
Witte kool
Productinformatie
Witte kool (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) is een stevige en vaste kool met lichtgroene, gladde buitenbladeren. Het wordt vooral geteeld voor de verwerking tot zuurkool, maar ook voor de verse markt. Het is één van de oudste koolsoorten. Van witte kool bestaan er twee typen:
- het ronde type: witte kool (van oorsprong een wintergroente)
- het spitse type: (witte) spitskool genoemd (een zomergroente) (zie ook ‘spitskool’)
De ronde kool is een zogenaamde sluitkool en deze kan door zijn stevige structuur goed bewaard worden. Witte kool is tegenwoordig vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar, behalve in juni en juli.

Bewaren
U kunt witte kool heel lang bewaren. Op een koele, droge plaats blijft de kool wekenlang goed.

Bereiden
Witte kool kunt u gekookt of gestoofd serveren, maar ook voor soep en salades is witte kool een prima product. Verwijder voor gebruik de buitenste lelijke bladeren, snijd de kool in vieren en snijd de stronk eruit. Spoel de parten onder de kraan en snijd de kool in repen. Kook de schoongemaakte, in reepjes gesneden kool in 7 tot 10 minuten gaar in weinig water met een snufje zout. Als u de kool te lang kookt ontstaan er zwavelverbindingen die een nare kooklucht veroorzaken en de groente zwaar verteerbaar maken.
Als u witte kool wilt koken of stoven moet u rekening houden met 250 gram per persoon. Voor salades wordt meestal uitgegaan van 75-100 gram per persoon.
Voedingskundige eigenschappen
Witte kool is, net als andere koolsoorten, rijk aan voedingsvezel, kalium, foliumzuur en aan vitamine C, dat oa. van belang is voor de weerstand.

In recent onderzoek heeft men vastgesteld dat kool bio-actieve stoffen bevat die een gezondheidsbevorderende werking hebben.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw adh
Energie (kcal)24  
Eiwit (g)2,0  
Koolhydraten (g)4,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)2,8 35 
Natrium (mg)2000 
Kalium (mg)200  
Calcium (mg)30 800 
Fosfor (mg)30 1050 
Magnesium (mg)300 
IJzer (mg)0,5 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,23 9,5 
Provitamine A (µg)900 
Betacaroteen (µg)12  
Vitamine B1 (mg)0,04 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,04 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,3 15 
Vitamine B6 (mg)0,150 1,5 
Vitamine C (mg)29 70 
Vitamine E (mg)0,2 10 
Foliumzuur (µg)30 300 
Luteļne (µg)30  
Zeaxantine (µg)49  
Lycopeen (µg) 
Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy