This text is replaced by the Flash movie.
Peulvruchten
Productinformatie

Peulvruchten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen. Voorbeelden van peulvruchten zijn bruine en witte bonen, erwten, kapucijners, linzen, rode kidneybonen en kikkererwten.

Gedroogde peulvruchten worden in Nederland niet tot de groenten gerekend. Net zo min als de aardappels. Deze horen in de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum bij het vak van de koolhydraatrijke producten, samen met rijst, brood en pasta. In sommige andere landen worden aardappelen en peulvruchten wél tot de groenten gerekend. De aanbevolen hoeveelheid groenten is in die landen dan meestal ook hoger dan in Nederland.

Peulvruchten stonden bijna dagelijks op het menu van onze voorouders. Erwten, bonen en kapucijners konden zich in het Nederlandse klimaat goed ontwikkelen en ze waren gedroogd lang houdbaar. Vooral in de tijd voor de introductie van de aardappel werd er in ons land niet veel anders gegeten dan peulvruchten en dan met name bruine bonen en erwten.

Voedingskundige eigenschappen

Peulvruchten passen uitstekend in een gezonde voeding en leveren relatief veel waardevolle nutriënten per calorie.
Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, ijzer, B-vitaminen, foliumzuur en mineralen zoals kalium en magnesium. Bovendien bevatten ze een grote hoeveelheid voedingsvezel! Peulvruchten kunnen, in combinatie met een graanproduct, het dierlijk eiwit in de maaltijd vervangen, maar leveren geen verzadigd vet. Ze worden dan ook veel gebruikt in de vegetarische keuken. Peulvruchten zijn niet duur en bovendien belast de productie van plantaardige eiwitten het milieu vele malen minder dan de productie van dierlijke eiwitten.

Ook zijn peulvruchten een goede vervanging van aardappelen. 2 kleine (100 gram) gekookte aardappelen komen overeen met 2 opscheplepels peulvruchten.

Het gedroogde peulvruchtenassortiment is erg uitgebreid. Voor wie geen zin heeft om de peulvruchten een nacht van tevoren in de week te zetten zijn er tegenwoordig steeds meer soorten kant en klare peulvruchten verkrijgbaar in blik of pot. Met andere woorden: kiest u voor de snelle keuken dan heeft u de keuze uit diverse formaten potten en blikken met peulvruchten. Even opwarmen of mee verwarmen met andere ingrediënten en klaar!

Snelkeuze
Groenten
NutriŽnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy