This text is replaced by the Flash movie.
Magnesium
Magnesium is nodig voor de botopbouw en energiestofwisseling in het lichaam. Tevens is het van belang bij de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren.
De ADH voor volwassenen is gemiddeld 300 mg (250-350 voor vrouwen en 300-350 voor mannen).
In welke groenten zit het?
Belangrijke bronnen van magnesium zijn brood en graanproducten, groente, melk, melkproducten en vlees. Met name groene groenten zijn rijk aan magnesium.
Zo bevat rauwe postelein, spinazie, sterkers, sperziebonen en boerenkool maar ook maïs (gekookt), doperwten en taugé relatief veel magnesium. Per portie van 150 gram bevatten ze 102-45 mg magnesium (34%-15% ADH). Verder zitten in de meeste groenten wel iets aan magnesium (gekookt gemiddeld 15 mg/100 gr) (1).
Wat is het effect van bewaren en bereiden?

Mineralen worden door koken of andere temperatuurbehandelingen niet afgebroken. Wel kan door de bereiding zoals koken magnesium in het kookvocht terecht komen. Onderzoek naar het effect van koken en verdere bereiding op het gehalte aan magnesium is zeer beperkt. Een onderzoek naar het effect van koken (bloemkool,10 minuten) gaf aan dat het verlies aan magnesium 33% was (2).

Spinazie bevat per 150 gram (1)
• Rauw: 72 mg (24% ADH)
• Gekookt: 71 mg (24% ADH)
• Glas/blik: 71 mg (24% ADH)
• Diepvries, gekookt, 59 mg (20% ADH)

Referenties
1: Voedingscentrum, NEVO-tabel 2006.
2: OEITFL, Bibliographical study on the nutritional benefits of processed fruit & vegetables.
Snelkeuze
Groenten
NutriŽnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy