This text is replaced by the Flash movie.
Vitamine B2
Vitamine B2 (riboflavine) is een wateroplosbare vitamine. Vitamine B2 is van belang bij de zenuwstelsel en de spijsvertering. Tevens speelt het een rol bij een gezonde huid en haren. De ADH is voor volwassenen gemiddeld 1,3 mg (1,1 mg voor vrouwen en 1,5 mg voor mannen).
In welke groenten zit het?
Belangrijke bronnen van vitamine B2 zijn met name zuivel, maar ook vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten bevatten vitamine B2. Voor wat betreft rauwe groenten bevatten vooral taugé, broccoli, champignons en boerenkool, bleekselderij, doperwten en tuinbonen vitamine B2  (0,6–0,23 mg/150g (17-46% ADH)).
Andere groenten bevatten meestal iets minder maar gekookte groente gemiddeld nog wel circa 0,12 mg per portie van 150 gram (circa 9% van de ADH) (1).
Wat is het effect van bewaren en bereiden?
Tijdens verhittingsproces gaat er relatief niet zo veel vitamine B2 verloren. Wel is vitamine B2 gevoelig voor licht. Er is nog niet zo veel onderzoek naar gedaan maar uit het onderzoek dat er is blijkt dat 68 tot 98% van de vitamine B2 behouden kan blijven tijdens conservering van glas- en blikgroenten (2).

Een portie spinazie (150 g) bevat (1)
• Rauw 0,15 mg (12% ADH)
• Gekookt 0,17 mg (13% ADH)
• Glas/blik: 0,15 mg (12% ADH)
• Diepvries, gekookt: 0,18 mg (14% ADH)
Referenties
1. Voedingscentrum, NEVO-tabel 2006.
2. Review: Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds, J Sci Food Agric, 2007; 87: 930-944.

Snelkeuze
Groenten
NutriŽnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy