This text is replaced by the Flash movie.
Lycopeen

Lycopeen is een rode stof met een antioxidatieve werking maar geen provitamine A activiteit. Een hoog gehalte aan lycopeen in het bloed, bijvoorbeeld door een grote consumptie van (bewerkte) tomaten of tomatenproducten, beschermt het lichaam tegen vrije radicalen en dit is belangrijk voor het behoud van gezonde cellen en weefsels. Recent heeft de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) echter in een rapport kenbaar gemaakt dat er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat lycopeen het risico op bepaalde vormen van kanker vermindert (1). Er is meer onderzoek nodig om de specifieke effecten van lycopeen op de gezondheid te kunnen vaststellen.

In welke groenten zit het?
Lycopeen zit vooral in tomaten en watermeloen. Rauwe tomaten bevatten 3.265 mcg lycopeen per 100 gram. Bewerkte tomaten bevatten een hoger gehalte. Gemiddeld bevatten andere rauwe groenten 828 mcg lycopeen en gekookte groenten 100 mcg per 100 gram (2).
Wat is het effect van bewaren en bereiden?
Lycopeen wordt na koken beter opgenomen doordat het onder invloed van hitte wordt omgezet in een biologisch beter beschikbare vorm (chemisch : isomerisatie van een trans- naar een cis-configuratie), wat betekent dat er meer lycopeen voor het lichaam beschikbaar is. Vandaar dat de rijkste bron geen rauwe tomaten zijn, maar bereide producten, zoals: tomaten soep, tomatensap, ketchup, tomatenpasta enz . (3)

Zo bevat 100 gram tomaten (1):
• Rauw: 3265 mcg lycopeen
• Gestoofd/gekookt: 3036 mcg lycopeen
• In blik: 6130 mcg lycopeen
• Puree geconcentreerd: 55450 mcg lycopeen
Referenties
1: C Kavanaugh et al, The U.S. Food and Drug Administration’s Evidence-Based Review for Qualified Health Claims: Tomatoes, lycopene and cancer. JNCI Journal of the National Cancer Institute, 2007; 99(14):1074-1085.
2: NEVO-tabel, Voedingscentrum, 2006
3: www.food-info.net
Welke groenten leveren een bijdrage aan Lycopeen?
Snelkeuze
Groenten
NutriŽnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy