This text is replaced by the Flash movie.
Antioxidanten

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen zogeheten ‘vrije radicalen’. Vrije radicalen komen in het lichaam vrij bij het verbranden van bepaalde voedingsstoffen, maar zijn ook aanwezig in sigarettenrook en vervuilde lucht. Ook bij bepaalde ontstekingsreacties kunnen vrije radicalen worden gevormd. Als de balans tussen de vorming van vrije radicalen en de antioxidantverdediging is verstoord, is er sprake van zogenaamde ‘oxidatieve stress’.
Voor het behoud van een goede gezondheid is het van belang dat vrije radicalen niet de kans krijgen en in grote hoeveelheden in het lichaam aanwezig te zijn.
Onder normale omstandigheden worden lichaamscellen beschermd tegen vrije radicalen door een aantal antioxidant-enzymen en door voedingsstoffen met een antioxidante werking, zoals o.a vitamine E, vitamine C, bètacaroteen, selenium en bioactieve stoffen.

In welke groenten zit het?
De antioxidatieve werking is een belangrijke factor in de gezondheidsbevorderende rol van groente en fruit. Antioxidanten hebben ieder hun eigen ‘kracht’ om vrije radicalen te neutraliseren. De hoeveelheid is dan ook niet allesbepalend. Meer over de antioxidanten in groenten is te vinden op deze website bij:
- Vitamine C
- Vitamine E
- Carotenoiden
- Bioactieve stoffen
- Selenium
Een evenwichtige voeding met voldoende groenten en fruit levert voldoende voedingstoffen, inclusief antioxidanten. Het nemen van supplementen met extra antioxidanten wordt door het Voedingscentrum afgeraden omdat té hoge inname van antioxidanten een tegenovergesteld effect kan hebben op de gezondheid.
Snelkeuze
Groenten
NutriŽnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy