This text is replaced by the Flash movie.
Glucosinolaten

Glucosinolaten of zwavelhoudende suikerverbindingen zijn een groep van ongeveer 120 verschillende wateroplosbare bioactieve stoffen. Glucosinolaten kunnen het natuurlijke ontgiftingssysteem van het lichaam versterken en bij proefdieren is aangetoond dit beschermend is voor gezonde cellen en weefsels. Het recent verschenen rapport van de World Cancer Research Fund (2) gaat niet specifiek in op de rol die glucosinolaten spelen. Wel wordt aangegeven dat groenten en fruit diverse bioactieve stoffen bevatten en dat de gezondheidseffecten van groenten en fruit mede te danken zijn aan deze stoffen.

In welke groenten zit het?
Glucosinolaten komen met name voor in de koolachtige groenten zoals broccoli, rode kool, spruitjes, bloemkool en witte kool. Er bestaan crica 120 verschillende soorten glucosinolaten en de gehaltes in de verschillende groenten kunnen aanzienlijk variëren.
Wat is het effect van bewaren en bereiden?
Het snijden van kool heeft tot gevolg dat de groenten meer glucosinolaten aanmaakt. Twee dagen na het snijden kan de hoeveelheid glucosinolaten zijn verdubbeld of nog meer. Koken heeft een vermindering van glucosinolaten tot gevolg. Opslag en transport zijn geen belangrijke factoren voor de concentratie van beschermende stoffen. Thuisbereiding en industriële bereiding wel. Glucosinolaten lossen op in water. Onderzoek waarbij groenten 30 minuten werden gekookt had een vermindering tot gevolg van 65% tot 77%. Tien minuten koken leidde tot een vermindering van 40-50%, vijf minuten koken leidde tot een vermindering van 20-30%. Stomen, magnetronbereiding en wokken hadden nauwelijks effect op het glycosinolaat (1).
Referenties

1: University of Warwick (2007, May 16). Boiling Broccoli Ruins Its Anti-cancer Properties, According To Study, ScienceDaily.
2: WCRF, Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective, Washington DC, AICR, 2007.

Welke groenten leveren een bijdrage aan Glucosinolaten?
Snelkeuze
Groenten
NutriŽnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy