This text is replaced by the Flash movie.
Mineralen
Mineralen zijn van belang voor de gezondheid. Er zijn veel verschillende soorten mineralen en zij hebben verschillende eigenschappen. Groenten leveren een belangrijke bijdrage aan diverse mineralen (1).
In welke groenten zit het?

Omdat groente een natuurproduct is, blijkt ook het mineralengehalte van de diverse groenten nogal te variëren. Variëteit, bodemgesteldheid, rijpheid van het gewas bij de oogst en klimatologische omstandigheden hebben hier grote invloed op (2).

Wat is het effect van bewaren en bereiden?
Mineralen gaan over het algemeen niet verloren door bewaren en verhitten. Het effect van bereiden en bewaren is nog niet voor alle mineralen voldoende onderzocht. Ondanks deze onzekerheid kan in zijn algemeenheid wel worden gesteld dat de hoeveelheid mineralen in verse rauwe groenten, vers gekookte groenten, groenten uit glas of blik en diepvriesgroenten vergelijkbaar zijn. Wel kan er een verschil zijn tussen rauw en verder verwerkte groenten, doordat mineralen in het schoonmaak-, blancheer- of kookvocht terecht kunnen komen (2).

Onderzoek naar het effect van de diverse bereidingsprocessen en groenteverwerkingsprocessen op de diverse mineralengehaltes is nog volop in beweging. Nieuwe inzichten zullen worden verwerkt op deze website.
Snelkeuze
Groenten
NutriŽnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy