This text is replaced by the Flash movie.
Dip of broodspread: Hummus (van kikkererwten en tahin)

Dip of broodspread

Nodig : keukenmachine of staafmixer

Bereidingstijd : 20 minuten

Ingrediënten
Blik of pot kikkererwten van ongeveer 400 gram, uitlekvocht bewaren.
2-3 citroenen
3 flinke tenen knoflook
6 eetlepels tahin* (=sesampasta)
4 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze
• Pureer de kikkererwten met de knoflook in de keukenmachine. Voeg eventueel wat uitlekvocht toe.
• Voeg de tahin en de olijfolie toe.
• Voeg bij beetjes het citroensap toe en proef ondertussen. Het moet een zachte romige substantie worden. Eventueel verder op smaak brengen met peper en zout.
Tahin is zeer geschikt als broodbeleg met wat plakjes tomaat of komkommer of als dipsaus bij rauwkost (zie tips).

Totale voedingswaarde
Energie : 1400 kCal.
Eiwit : 51 gram
Koolhydraten : 58 gram
Vet : 108 gram, waarvan verzadigd 14 gram
Vezels : 39 gram

Tips
Hummus blijft in de koelkast, goed afgesloten, enkele dagen goed.
Hummus is ook geschikt als dipsaus bij rauwkost zoals worteltjes, bleekselderij, witlof, radijs en komkommer. Doe daarvoor de hummus in een kom en strooi er wat paprikapoeder en fijngesneden peterselie overheen. Zet deze midden op een grote schaal en schik de groenten er omheen.
De hummus kan uiteraard ook worden gemaakt van (250 g) rauwe kikkererwten. Deze moeten wel een nacht weken en ongeveer 2 uur koken (de kikkererwten moeten heel zacht zijn)

*) Tahin is sesampasta en is o.a. te koop bij natuurvoedingswinkels.

Stuur uw favoriete groenterecept in.
De mogelijkheden om met groenten te variëren zijn eindeloos!
Weet u een lekker recept waar veel groente in zit en wilt u ook anderen hiermee inspireren?
Stuur het naar ons toe via het reactieformulier en wij plaatsen het op de website.
Snelkeuze
Groenten
Nutriënten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy